Frivillige

Frivillighed

I Danmark har vi en lang tradition for at arbejde frivilligt i foreninger med mangeartede visioner. På trods af, at mange mennesker i dag har travlt med at passe deres lønnede stillinger, tager mange sig tid til at engagere sig i frivilligt arbejde. Den frivillige sektor har i dag en central funktion for vores velfærdssamfund, og er nyttig indenfor mange vigtige områder.

Men hvad betyder det frivillige arbejde for den enkelte frivillige? Udover de mange oplevelser, venskaber, netværk, nye erfaringer, kompetencer og viden, giver frivillighed en sjælden følelse af selv at afgøre, hvad der er værdifuldt, vigtigt og meningsfuldt.

Mennesker er sociale og meningssøgende væsener, men det er ikke altid, at timeløn, pension og arbejdsopgaver opfylder vores behov for mening, eller giver os værdi. Når man frigøres fra arbejdets prissætning, skabes der et rum, hvori man selv må vurdere, hvordan ens bidrag kan skabe værdi for andre mennesker og for os selv. En refleksion, der kan være sund at stille fra tid til anden.

Hvis man er studerende, nyuddannet eller arbejdssøgende og ikke rigtigt ved, hvad andre mennesker kan bruge ens kræfter og kompetencer til, er der garanti for, at man finder ud af det – skridt for skridt – ved at stille sig til rådighed for en af de foreninger og organisationer, der har brug for mange forskellige evner og færdigheder. Det er helt sikkert, at der altid er meningsfuldt og vigtigt arbejde i samfundet, der har brug for din tid og dine kræfter.

Derfor er jeg frivillig

Agnes Deprez

Bor i et nonne-fællesskab på Vesterbro og arbejder som frivillig i en genbrugsbutik i forbindelse med Mændenes Hjem på Istedgade

”Jeg er frivillig i natcaféen fordi jeg ønsker at give et medmenneskeligt pusterum til nigerianske kvinder”.

Asta Gjerlev

Studerer Tysk på Københavns Universitet

”Jeg er frivillig, fordi jeg ønsker at være med til at rette op på den uretfærdighed, der foregår i min by, og for at vise de nigerianske kvinder, at de er set!”

Elisabeth Tveit Nielsen

Studerer Antropologi på Københavns Universitet

”Jeg er frivillig i natcaféen, fordi mit hjerte brænder for, at kvinderne møder kærlighed og bliver behandlet med værdighed. Det går mig ufatteligt meget på, at disse kvinder forbliver usete”.

Emilie Lund Quistgaard

Studerer Sociologi på Københavns Universitet

”Alle mennesker har værdi og fortjener at blive set og anerkendt - derfor er jeg frivillig i natcaféen”.

Gyde Krüger

Studerer Geografi på Københavns Universitet

”Jeg er frivillig i natcaféen, fordi jeg faktisk kan føle at det gør en forskel for kvinderne”.

Sigalitaxit Gazit

Arbejder som operatør hos Novo Nordisk

”Jeg har altid været frivillig i forskellige projekter. Jeg synes det er vigtigt, at give tilbage til samfundet, og give en hånd til dem, der har brug for det”.